Sitronterte med tjukkmelk
Klassisk sitronterte i en litt lettere versjon; her er sitroncurdens smør erstattet med tjukkmelk.
Mørdeig
- 200g hvetemel
- 120g usaltet smør (romtemperert)
- 75g melis
- 25g mandelmel (malte mandler)
- 1 egg
- Sett stekeovnen på 200℃.
- Bland hvetemel, melis, mandelmel i kjøkkenmaskin med eltekrok.
- Del smøret i terninger og bland i dette på lav hastighet.
- Rør så inn egget.
- Ta deigen ut av maskinen, kna den forsiktig sammen.
- Pakk deigen i plastfilm og la den hvile i kjøleskapet i minst 1 time.
- Kjevle ut deigen og kle en terteform med løs bunn eller kakering (22 cm bred, 1.5 cm høy).
- La litt av deigen henge over kanten og prikk bunnen med en gaffel.
- Legg over bakepapir i formen og fyll opp med tørkede erter.
- Stek i ca. 12 min før du fjerner bakepapiret, de tørkede ertene og renskjærer kanten.
- Stek så formen videre til den er gylden.
Sitronkrem
- 5 eggeplommer
- 120g sukker
- ½dl sitronsaft
- ½ sitron (revet skall)
- 1dl fløte
- 3plater gelatin
- 1dl tjukkmelk (evt. creme fraiche)
- Legg gelatinplatene i kaldt vann.
- Hell eggeplommer, sukker, sitronsaft, sitronskall og fløte i en kasserolle.
- Sett kasserollen på medium varme og pisk til kremen tykner og blir til en fyldig krem.
- Ta kasserollen av varmen, press vannet av gelatinen og rør den i kremen til den er oppløst.
- Tilsett tjukkmelken og rør til alt er godt blandet.
- Hell kremen i terteformen og sett den til avkjøling.
- Valgfritt: På den kalde kaken kan du drysse et tynt lag sukker og svi dette med gassbrenner.
Marengs
- 2 eggehviter
- 100g sukker
- Noen dråper sitronsaft
- Pisk eggehvitene luftige over vannbad, tilsett sukker litt av gangen og pisk til blandingen har ca. 45℃.
- Tilsett noen dråper sitronsaft og pisk marengsen ferdig i kjøkkenmaskin.
- Sprøyt marengsen som topper på sitronterten og brenn av med gassbrenner.
- Pynt med friske bær, og voilá; klar til servering.
Relatert