Herlige kaker og desserter fra Lars Lian

Klassisk Eplekake

Eplekake Tarte Tatin

Bakt ananas

Biscotti

Rabarbra «Tart Tatin»

Bløtkake

Muscovado brownie med toffee cheese

Karamell semi freddo

Panna Cotta med hvit sjokolade og pasjonsfrukt

Mandarin granita

Nesten brente pistasjer

Sitronterte med tjukkmelk

Cappuccino Pavlova

Madeleines

Aprikos «Tarte Tatin»

Corona Siciliana

Rullekake med pasjonsfrukt

Bakt ostekake

×

Eplekake Tarte Tatin

Tarte tatin er en klassisk fransk eplekake som stekes i en panne som hvelves opp ned etter steking. Som bunn benyttes ofte butterdeig. I min versjon av denne kaken benytter jeg en deig som heter Breton, også denne er fransk og er en bunn som ligner på en mørdeig. Den er luftigere og passer perfekt til denne eplekaken. En god tart tatin er min favoritt eplekake og den smaker nydelig servert til lettpisket krem og vaniljesaus.

Start med å lage bunnen først så den kan ligge til avkjøling mens du forbereder resten av kaken.

Del på FacebookDel på Twitter

 

Breton

  1. Hell eggeplommer, sukker, margen fra vaniljestangen og revet sitronskall i kjøkkenmaskinen, pisk blandingen luftig.
  2. Pisk romtemperert smør godt sammen i en annen bolle.
  3. Pisk smøret inn i eggemassen, sikt hvetemel og bakepulver og rør blandingen inn.
  4. Pakk deigen i kjøkkenfilm og legg den til avkjøling i ca. 30 min.

Fyll

  1. Skrell eplene og ta ut kjernen, del eplene i to.
  2. Legg eplene i en bolle og press over sitronsaften.
  3. Dryss over en spiseskje sukker.
  4. Sett eplene til side mens du lager karamellen som skal dekke bunnen av formen.

Karamell

  1. Hell 70 g sukker i en sauteringspanne med en diameter på ca. 16 cm og med en kant som er ca. 5-6 cm høy.
  2. Tilsett vannet og kok blandingen til karamell.
  3. Trekk kasserollen fra varmen og tilsett smøret, rør til smøret er smeltet.
  4. Sett eplene i formen, tett i tett, og dryss på litt kanel.
  5. Rull ut deigen så den dekker eplene og går helt ut til kanten av formen.
  6. Stek kaken i en forvarmet ovn på 220℃ i ca. 20-25 min.
  7. La kaken stå i formen i ca. 5 minutter før du vender den opp ned på et serveringsfat.

Glasur

  1. Snitt vaniljestangen som er igjen fra oppskriften på bunnen i 3-4 lange tynne strimler.
  2. Legg disse sammen med aprikosmarmelade, sukker og vann i en liten kasserolle, og la blandingen småkoke i et par minutter til den har tyknet noe.
  3. Pensle eplekaken med blandingen (glasuren)

Vaniljesaus

  1. Snitt vaniljestangen på langs, skrap ut margen som ligger inne i stangen.
  2. Legg marg og stang i en kasserolle, tilsett sukker, fløte og h-melk.
  3. Eggeplommene helles i en bolle og piskes sammen.
  4. Sett kasserollen på varmen og kok opp blandingen.
  5. Hell fløteblandingen i bollen med eggeplommer under omrøring.
  6. Hell blandingen tilbake i kasserollen og sett den over varmen.
  7. Rør med en slikkepott i til blandingen tykner. (84c)
  8. Sil sausen og avkjøl den før servering.