Eplekake Tarte Tatin
Tarte tatin er en klassisk fransk eplekake som stekes i en panne som hvelves opp ned etter steking. Som bunn benyttes ofte butterdeig. I min versjon av denne kaken benytter jeg en deig som heter Breton, også denne er fransk og er en bunn som ligner på en mørdeig. Den er luftigere og passer perfekt til denne eplekaken. En god tart tatin er min favoritt eplekake og den smaker nydelig servert til lettpisket krem og vaniljesaus.
Start med å lage bunnen først så den kan ligge til avkjøling mens du forbereder resten av kaken.
Breton
- 80g eggeplommer (4stk)
- 160g sukker
- 160g smør (romtemperert)
- 225g hvetemel
- 15g bakepulver
- skallet fra ½ sitron
- margen fra ½ vaniljestang
- Hell eggeplommer, sukker, margen fra vaniljestangen og revet sitronskall i kjøkkenmaskinen, pisk blandingen luftig.
- Pisk romtemperert smør godt sammen i en annen bolle.
- Pisk smøret inn i eggemassen, sikt hvetemel og bakepulver og rør blandingen inn.
- Pakk deigen i kjøkkenfilm og legg den til avkjøling i ca. 30 min.
Fyll
- 5-6 epler (Granny smith)
- 1ss sukker til å drysse over eplene
- saften av en½ sitron
- 70g sukker
- 4ss vann
- 1ss smør
- Skrell eplene og ta ut kjernen, del eplene i to.
- Legg eplene i en bolle og press over sitronsaften.
- Dryss over en spiseskje sukker.
- Sett eplene til side mens du lager karamellen som skal dekke bunnen av formen.
Karamell
- Hell 70 g sukker i en sauteringspanne med en diameter på ca. 16 cm og med en kant som er ca. 5-6 cm høy.
- Tilsett vannet og kok blandingen til karamell.
- Trekk kasserollen fra varmen og tilsett smøret, rør til smøret er smeltet.
- Sett eplene i formen, tett i tett, og dryss på litt kanel.
- Rull ut deigen så den dekker eplene og går helt ut til kanten av formen.
- Stek kaken i en forvarmet ovn på 220℃ i ca. 20-25 min.
- La kaken stå i formen i ca. 5 minutter før du vender den opp ned på et serveringsfat.
Glasur
- 2ss aprikosmarmelade
- 1ss sukker
- 1ss vann
- ½ vaniljestang
- Snitt vaniljestangen som er igjen fra oppskriften på bunnen i 3-4 lange tynne strimler.
- Legg disse sammen med aprikosmarmelade, sukker og vann i en liten kasserolle, og la blandingen småkoke i et par minutter til den har tyknet noe.
- Pensle eplekaken med blandingen (glasuren)
Vaniljesaus
- 5 eggeplommer
- 2dl fløte
- 2dl h-melk
- 90g sukker
- 1 vaniljestang
- Snitt vaniljestangen på langs, skrap ut margen som ligger inne i stangen.
- Legg marg og stang i en kasserolle, tilsett sukker, fløte og h-melk.
- Eggeplommene helles i en bolle og piskes sammen.
- Sett kasserollen på varmen og kok opp blandingen.
- Hell fløteblandingen i bollen med eggeplommer under omrøring.
- Hell blandingen tilbake i kasserollen og sett den over varmen.
- Rør med en slikkepott i til blandingen tykner. (84c)
- Sil sausen og avkjøl den før servering.
Relatert